En gång i tiden tillsattes många tjänster enbart på formella meriter. Detta innebar att den som hade längst arbetserfarenhet, den mest relevanta utbildningen etc. fick jobbet. Idag måste man istället, om ens ansökningsbrev och CV faller de rekryteringsansvariga på läppen, genomlida en intervju. De allra flesta som söker ett jobb bävar inför intervjun, men med några goda råd i ryggsäcken blir det betydligt lättare att ta sig igenom den.
För det första bör man alltid läsa på om arbetsgivaren. Det ser knappast bra ut om man går på intervju hos ett företag och inte ens vet vad de arbetar med. Känner man däremot till deras omsättning så gör man ett betydligt bättre intryck.
Frågorna
Det är dock frågorna som gör intervjun till just en intervju. Man kan aldrig förutse helt och hållet vilka frågor som kommer att ställas, men vissa frågor är mycket vanliga. Dessa är framför allt:
- Vilka är dina främsta styrkor?
- Vilka är dina största svagheter? Här är det viktigt att ge ett exempel på en svaghet som inte är allt igenom dålig. Samtidigt är den här frågan så känd att det finns många svar som alla redan har hört. Försök tänka ut ett originellt svar, som visar att du verkligen har funderat på den här frågan.
- Beskriv en svår arbetssituation som du har mött, och hur du löste den.
- Vilken lön förväntar du dig? Det här är en mycket svår fråga. Om möjligt bör du kolla upp löneläget för den typ av tjänst som du söker innan. Uppge aldrig en siffra, utan möjligen en skala. Säg också att du gärna diskuterar lönen om du blir aktuell för anställning.
På en del intervjuer förekommer också olika typer av tester. Det kan vara allt ifrån klassiska IQ-tester, över praktiska prov i exempelvis programmering, till att arbetsgivaren ställer frågor som ”När klockan är kvart över tre, hur många graders vinkel är det då mellan de två visarna?” Det viktigaste i alla dessa situationer är att inte gripas av panik, vilket förvisso är lättare sagt än gjort. Du kan inte förbereda dig för samtliga frågor som kan dyka upp, eller för samtliga praktiska prov som kan bli aktuella. Däremot kan du träna dig i att hantera stress, och att tänka rationellt och logiskt även i pressade situationer.