Bli taxibåtchaufför

De taxichaufförer som funderar på att byta karriärbana, bör fundera på att ändå fortsätta i taxibranschen – men till sjöss. De senaste åren har nämligen intresset för att åka taxibåt blivit större och både Göteborg och Stockholm har nu taxibåtar. Att utbildas till taxibåtchaufför är inte speciellt svårt.

300937-taxibat

För ett par dagar sedan rapporterade Expressen att Göteborg får en taxibåt igen, efter 65 år utan. Båten som kommer att köras heter Tuss och är den båt som man körde med för över sextio år sedan. Båten har totalrenoverats av båtmuseet Göteborgs Maritima och kommer sjösättas nu i helgen, lagom till nationaldagen. Taxibåtarna var ett vanligt transportsätt i Göteborg under tidigt 1900-tal. Detta på grund av att arbetare och passagerade skulle kunna ta sig från stora fartyg som lagt till i Göteborgs Hamn. Men när 50-talet kom hade intresset för taxibåtar dött ut och därför har staden saknat taxibåtar sedan dess.

Utbildning till båttaxichaufför

Den här nyheten visar att det finns ett intresse för taxibåtar igen. Och den som tidigare varit vanligt taxichaufför kanske bör ge sig in i taxibåtbranschen istället. För att köra en båt i kommersiellt syfte behöver man dock utbilda sig först. Man bör gå en kurs i Fartygsbefäl klass 8 som ger en laglig rätt att framföra ett fartyg med upp till 12 passagerare. Utbildningen består av ett antal moment som man måste ta sig genom för att slutligen få ett utbildningsbevis. Dessa moment bygger kursen på:

  • Att ta förarintyget.
  • Att ta kustskepparintyget.
  • Att ta ett radarintyg med författningskunskap.
  • Att ta en endagskurs i sjukvård och brand.
  • Att ha några timmars genomgång av VHF-radions funktioner.

Kontakta besiktningsman inför båtköpet 10139494-nyc-ny-watertaxi-and-ellis-island

Självklart måste man efter att ha tagit kursen även införskaffa sig en båt som man kan skjutsa sina passagerare i. Har man inte så mycket kunskap om båtar bör man ta kontakt med en besiktningsman i samband med båtköpet. Med hjälp av besiktningsmannen får man koll på i vilket skick som båten man är intresserad av är. Bland annat har hen koll på hur nya båtar ska inspekteras. Förr var det bara att lyfta på däcksluckan och titta på skrovets insida men så är det inte i dag. Om de nya båtarna inte sätts ihop helt rätt kan felen bli helt förödande och dessutom finns det på nya båtar ett dolt innandöme med ett skrov och innerliner som är väldigt svårinspekterat. Läs mer.

Taxi Stockholm till sjöss

Har man inte lust att köpa en egen båt, kan man möjligtvis få anställning hos Taxi Stockholm. De har nämligen börjat köra båttaxi de senaste åren, skriver nvp.se. Framförallt kör de kunder till olika platser i Stockholms stad, men de kan även köra ända ut till ytterskärgården. Några platser i Stockholm som de på Taxi Stockholm anser är mycket lättare att åka till med båt är Strandvägen, Gamla Stan, Nacka och Lidingö. Båtarna har samma utrustning som taxibilarna med en taxameter, en kortläsare och skärmar för trafikledning.