Håll bra koll på din bokföring

Som företagare är det viktigt att du hela tiden har bra koll på din bokföring. Du behöver veta vilka lagar och regler som är aktuella, så att du inte riskerar att få betala kvarskatt eller hamnar i klammeri med rättvisan. Att bokföra kan dock vara relativt arbetsintensivt, särskilt om du gör det för hand i en bokföringsbok. Därför kan det vara bra att underlätta bokföringen på olika sätt med hjälp av digitala verktyg.

Genom att bokföra bokföringsprogram kan du enkelt hålla koll på dina verifikationer och få en tydlig överblick över ditt företags finanser. Du kan använda Inbooks app för att bokföra medan du är på språng, direkt när du har sålt en vara eller köpt en tjänst till företaget. Med ett digitalt bokföringsprogram från Inbooks får du också en att-göra-lista som erbjuder automatiska uppdateringar.

Regler kring bokföring

”Alla som driver näringsverksamhet ska upprätta en bokföring. Det gäller oberoende av företagsform och verksamhetens omfattning”, enligt Verksamt.se.

Företag som inte håller koll på sin bokföring kan riskera att åtalas för bokföringsbrott. Detta inträffade när två personer vid Römosseskolan i Göteborg visade sig ha misskött sin bokföringsplikt, vilket uppdagades i en stor förundersökning för skolan och föreningar med band till skolverksamheten.

Bokföringstjänster och digitalisering

Den ökande digitaliseringen i samhället har lett till att allt fler använder olika sorters digitala tjänster. Något av nymodigheterna under det senaste årtiondet är att det nu går att importera data direkt från företagets bokföringsprogram, och använda det i deklarationen. På detta sätt går det att underlätta i administration och bokföring, vilket bara är en av alla fördelar med att använda bokföringsprogram.