Invandrare och kvinna? Våga starta eget!

”Jobben du bör satsa på” var ämnet i ett tidigare inlägg som du kan läsa här. Där skrev vi bland annat om att chanserna till jobb är stora om du utbildar dig till ingenjör eller sjuksköterska. Dessutom är det här utbildningar som det är någorlunda enkelt att komma in på som du inte behöver plugga ”i en evighet” till.

Men någonting som vi vill lyfta idag – är att satsa på att starta eget. Och speciellt om du är kvinna och ännu mer om du är kvinna och invandrare. Det är nämligen så att det är många fler män än kvinnor som startar eget och om för kvinnliga invandrare är det ytterst få som tar chansen och följer sin dröm om ett eget bolag. Varför? Bland annat för att de stöter in på så många motgångar att det inte känns värt att fortsätta.

arbete jobb skrivbord företag

Stiftelsen Ester hjälper Invandrarkvinnor

Det är även detta som gjort att Stiftelsen Ester börjat fokusera på att hjälpa invandrarkvinnor att bli egenföretagare. En av de som de har hjälp är Nadia från Indonesien. Hon ville starta ett bolag där hon designade skor och gick till myndigheten för att få hjälp att komma igång. Dessvärre blev hon bemött med ignorans och man ansåg att det vore bättre om hon gick på Svenska för invandrare och började studera till undersköterska. Varför det? Tänkte Nadia, som ville satsa på sin dröm. Det var då Stiftelsen Ester kom in och hjälpte henne, och nu har hon kommit igång med sin verksamhet. Ester fokuserar på vad de kallar för ”tre typer av kapital” och hjälper de alltså att 1 få ett finansiellt kapital, 2. få ett kunskapskapital och 3. få ett socialt kapital. Dessutom fokuserar de väldigt mycket på att kvinnorna ska få ett större självförtroende. Så här står det om saken i en artikel från Svenska Dagbladets Näringsliv. 

Arbetet handlar bland annat om att bygga upp kvinnornas självförtroende, till exempel med hjälp av en personlig tränare. För främst är det social- och kunskapskapital som kvinnorna behöver hjälp med, enligt stiftelsen. – Du blir inte företagare genom att gå och låna pengar hos en bank. Du blir företagare genom dina attityder, värderingar, din affärsidé och din kunskap om kunderna, säger Borelius.

Mycket intressant och uppmuntrande. Så om du är invandrarkvinna och vill starta eget bolag, kontakta Ester och presentera din idé. Du kommer att ångra dig om du inte tar steget!