När det blir fel

Att vara anställd på ett företag betyder att det alltid finns en överordnad att svara till, om man själv inte är företagets ägare och VD vill säga – men hur ska man tackla sin vardag om man inte kommer överens med sin chef?

Chef tecknad rädda anställdaEtt vanligt problem på arbetsplatser är när ledningen gör en felrekrytering och anställer fel person för olika tjänster och värst är det och mest problem skapas om tjänsten det handlar om är en chefsroll. Så hur ska man då som anställd ställa sig till att tackla problemet? I en insändare till Dagens Nyheters frågespalt ”Karriärscoachen” frågas om just ett scenario gällande detta och personens fråga besvaras av nätverket Ruter Dams grundare Gunilla Arhén.

”Min uppfattning, baserat på det du skriver, är att företaget har gjort en felrekrytering. Men de kanske inte har förstått det än. När människor säger upp sig och stämningen är dålig brukar det komma fram till högre chefer. […] Den som rekryterade den här dåliga chefen kanske väljer att vänta och hoppas att det ska bli bättre. Det är en sorglig attityd, men inte ovanlig. Många företag dröjer för länge innan de tar i surdegar.” läs i helhet genom att klicka här.

Precis som Arhén skriver är det upp till dem som rekryterade personen från första början att lösa situationen. Och då kan det vara en bra idé att använda sig av en rekryteringsfirma som verkligen vet vad de håller på med så att rätt person tillsätts för tjänsten. Till exempel har vi tidigare exemplifierat vilka attribut som en bra ledare ska ha, vilket du kan läsa mer om här, och det är just denna typ av egenskaper som en bra rekryteringsfirma arbetar efter för att hitta rätt kandidat till tjänsten – och det är ibland lättare att just anlita en firma för rekryteringen istället för att sköta allt själva.