Så hittar du rätt jobb och arbetsgivare

Du söker mängder av jobb och aldrig tycks det vara någon arbetsgivare som hör av sig. Kanske gör du, liksom många andra, misstaget att du söker för många jobb. Kanske bör du istället rikta in dig på specifika arbetsgivare och branscher.

Att bli bra på att söka jobb är ett hantverk i sig. Många som söker arbete börjar med att söka brett, det vill säga söka alla jobb de kan i förhoppningen att någon arbetsgivare tillslut ska erbjuda en intervju. Följden av det tillvägagångssättet blir att du dels lägger ned för lite tid på varje ansökan, eller så får du den tveksamma turen att få ett jobb du egentligen inte vill ha eller passar för.

Anpassa dina ansökningar efter bransch och arbetsgivare

Testa en ny approach. Säg att du vill hitta alla jobb i Blekinge av en viss yrkeskategori. Då kan du använda en tjänst som Guldbolag för att filtrera fram alla bolag som erbjuder den typen av arbeten och därefter rikta dina ansökningar till dem. Om du är osäker på vilken typ av jobb det är du vill ha rekommenderar Arbetsförmedlingen att du börjar processen med att utforska dina egna önskemål. Fundera över vilka dina drivkrafter och värderingar är. Vad är viktigt för dig och vad krävs för att du ska trivas på en arbetsplats? Att du sedan ska rikta dina arbetsansökningar innebär att du anpassar ansökningen efter bransch och arbetsgivare. Det kan innebära att du använder dig av nätverk som LinkedIn (även om få arbetssökande procentuellt sett får jobb via dem, men det beror på vilken bransch det handlar om).

Våga tänka nytt

Var inte rädd för att testa nya saker. Att du hittar ett jobb som passar dig, som du trivs med och har talang för är bland de viktigaste bedrifterna du kan uppnå i livet. Det finns ett talesätt på engelska som lyder ”all is fair in love” (ungefär ”allt är rätt för kärleken”), vilket ska tolkas som att du ska göra vad som krävs för att hitta den stora kärleken. Tänk likadant när det gäller ditt drömjobb (fast tappa inte huvudet).