Så startar du din egen webbshop eller e-handel

Sugen på att gå in i e-handelsbranschen? Att starta en e-handelsbutik har aldrig varit enklare, men att få den att gå runt är desto krångligare. Nedan följer några tips för den som är nybörjare med sin webbshop.

 

När man startar en egen e-handel är det många viktiga faktorer man ska ha i åtanke. En av de främsta är att välja bra leverantörer. Något som är enkelt är att investera i en färdig webbshop som exempelvis Magento webshop från Vaimo, som levererar skräddarsydda e-handelslösningar till både varumärken och handlare. Dessutom bör man arbeta med outsourcing gällande det man är mindre säker på, som exempelvis marknadsföring, försäkringar och ekonomisk redovisning. Oftast är det enkelt att komma igång med en e-handelsbutik idag. Något som är svårt är dock att tjäna pengar och att få tillräckligt med trafik till sin webbshop. Därför är det viktigt att man som nybörjare inom e-handelsbranschen inte binder upp sig på långa avtal utan enkelt kan byta plattformar eller återförsäljare av produkter om det skulle behövas. Man bör ha i åtanke att alltid tänka logiskt gällande sina inköp. När det gäller exempelvis distribution är det oftast just de kostnaderna som blir de högsta. Lagerhållning, frakt och förvaring är något man alltid ska räkna på innan man tar in eller börja sälja en viss produkt. Även om det bara skulle vara så att portogränsen går en krona för högt är det ofta bäst att avstå.

 

Viktigt med nisch

Det allra första man bör göra är att göra upp en affärsplan för sin butik. Ett råd som ges på driva-eget.se är att låta e-handeln kretsa kring Google och ha en tydlig nisch och avgränsning gällande de produkter som säljs. Att ha en webbutik med ett stort sortiment kräver enorma resurser både vad gäller pengar och lager, och då det redan finns ett antal etablerade butiker som gör detta är det enklare att fokusera på endast ett område. Enligt en artikel på verksamt.se är de mest populära produkterna inom kategorierna böcker och media, kläder och skor samt hemelektronik, men även skönhet och hälsa, sport och fritid samt barnartiklar är populära varor som säljer mycket bra.

 

Hur man får trafik till sajten

Efter starten bör man kontrollera de konkurrenter som finns, om det finns några, och hur dessa jobbar med bland annat marknadsföring och sökmotoroptimering. Man kan även spana in deras sajter för att ta reda på hur de jobbar med kundservice, frakter och övrigt för att få fram vad man själv ska försöka lägga krutet på. Just sökmotoroptimering är något av det viktigaste för att driva besökare till sajten, enligt en artikel i Privata Affärer. Man skiljer då mellan direkt trafik, organisk trafik och köpt trafik. Enklast är då oftast att börja med köpt trafik på Google eller Facebook. Nästa steg är att starta upp sociala medier så som egna facebooksidor, instagramkonton och börja samarbeta med så kallade influencers, vilka kan utgöras av bloggare eller andra kändisar. Man bör även arbeta mer effektivt med kundnöjdhet genom rabatter och speciella erbjudanden, när affärerna har börjat rulla på.