Sitt ergonomiskt på en sadelstol

Att kunna variera sin arbetsställning är viktigt, oavsett vilken typ av arbete man har. Att stå upp och arbeta är bättre än att sitta, men det är skillnad på att sitta och att sitta. Det är t.ex. bättre att sitta på en sadelstol än på en vanlig kontorsstol.

Ergonomisk sadelstolAtt sitta på en sadelstol är bättre för kroppen än att sitta på en vanlig stol, och det av flera skäl. Sittställningen blir mer aktiv, d.v.s. om du sitter på en sadelstol använder du kroppen mer. Ryggraden hamnar också i sin naturliga position, eftersom den inte kan stödjas mot ett ryggstöd som följer en onaturlig kurvatur. Det är lätt att resa sig från stolen, och lätt att sätta sig på den. Genom att sitta på en sadelstol håller du kroppen i rörelse mer än när du sitter på en vanlig stol, och bäst är naturligtvis att alternera mellan att stå, och att sitta på en sadelstol. Musklerna i sätet och bålen arbetar även när du sitter ned på sadelstolen. Detta beror på att stolarna har en inbyggd obalans, som tvingar musklerna att arbeta för att stabilisera kroppen.

Intresset för ergonomi är stort idag. Fler och fler kontor inför höj- och sänkbara skrivbord, vilket gör det enklare att variera sin arbetsställning. Ergonomiska möbler var stort på möbelmässan Design in Town i Skövde, som du kan läsa mer om här. Vetskapen sprider sig nämligen om att det inte är nyttigt att sitta för mycket. Att kunna höja sitt skrivbord gör att man sparar ryggen, eftersom belastningen på mellankotskivorna i korsryggen minskar. Dessutom ökar blodcirkulationen.

Låt kroppen jobba när du sitter

Om musklerna är inaktiva under lång tid, exempelvis vid långvarigt stillasittande, minskar kroppens reglering av blodsocker och blodfetter. Ett enkelt sätt att komma till rätta med detta är att byta ut kontorsstolen mot en aktiv stol, som en sadelstol. Faktum är att kroppen då får jobba så mycket att man kan få lätt träningsvärk i början.

På Kapareskolan i Onsala har eleverna framfört ett önskemål om att få sina gamla stolar utbytta mot mer moderna, ergonomiska varianter. Mer om detta finns att läsa på Sveriges radios lokala sajt.