Trivsel och kaffe på arbetsplatsen

Trivsel är viktigt för en väl fungerande arbetsplats. Men hur åstadkommer man en sådan? Kan man hämta inspiration från våra kaffedrickande grannar i öster?

Cappucino i koppVad är det som får oss att känna att vi vill stanna kvar på en arbetsplats? Visst är det viktigt att man får en lön som man kan leva på, att det finns bra förmåner i övrigt, och att arbetet känns meningsfullt. Men minst lika viktigt är att man trivs på sin arbetsplats.

I en artikel i Computer Sweden kan vi läsa att det finns tre frågor man bör ställa sig som anställd:

  1. Går arbetet i linje med mina mål?
  2. Får jag det stöd som jag behöver?
  3. Får jag det erkännande som jag förtjänar?

Det finländska företaget ZEF, som utvecklar personalenkäter och kandidattester, var ett av nio finländska företag som nyligen belönades med utmärkelsen Great Place to Work, som delas ut av den internationella organisationen med samma namn. En av de anställda är Nanny Blåfield, som intervjuas av YLE. Vad är det som gör ZEF till en så bra arbetsplats?

Blåfield poängterar att det ju också är lättare att skapa en bra atmosfär i en mindre organisation. ZEF har bara 26 anställda.

– I de större organisationerna är det viktigt att cheferna tar ansvar över arbetskulturen och för den i rätt riktning.

Enligt Blåfield är det möjligt för alla att få en bättre stämning, men en del måste jobba mer för att nå sitt mål.

-Det är viktigt att prata om resultatet när man gjort en enkät.

– Alla borde få vara med och diskutera hur företaget ska utvecklas.

Kan det vara kaffet?

Finland är känt för att vara det land i världen där människor dricker mer kaffe, faktiskt lite mer per person och år än i Sverige. Det innebär att det dricks en hel del kaffe på arbetsplatserna. Hur kvaliteten är på det finländska kontorskaffet är svårt för en svensk att uttala sig om, men en sak är säker: det kan vara si och så med kaffet på svenska arbetsplatser, men det finns en enkel lösning: hyr en kaffemaskin som gör garanterat gott kaffe. På  http://www.sweetcoffee.se/hyra-kaffemaskin/ hittar man maskiner med hög kvalitet på kaffet.

Är du som läser detta chef rekommenderar vi också att du läser den här texten.