Våga byta karriär

Funderar du på att skapa en förändring i livet? Kanske satsa på att skaffa ett nytt arbete? Här finns en del matnyttiga tips.

Ibland händer det kanske att du känner att du fastnat i ditt yrkesliv. Det yrke du en gång valde känns inte längre lika stimulerande och spännande som det gjorde i början. Lyckligtvis är det aldrig försent att byta karriär och att därmed återfå såväl spänning som livsglädje i jobbet. Det finns dessutom olika vägar att gå.

Utbilda dig till något nytt

skola utbildningEtt sätt att byta karriär är helt enkelt att återvända till skolbänken och lära sig ett nytt yrke. Det finns en rad olika utbildningar på universitet, folkhögskolor, ekonomiutbildning via SSE Executive Education och andra läroverk. Är du inte säker på om det är rätt yrke för dig kan du alltid testa en termin och se om det klickar. Känns det fel är det bara att hoppa av och testa något nytt – och känns det rätt är det bara att fortsätta. Några yrken vars utbildningar snabbt ger jobb:

  • Ekonomin
  • Elektriker
  • Sjuksköterska

Fråga runt bland dina kontakter

Det är många som byter karriär mitt i livet, men också många företag som är på jakt efter människor med olika erfarenheter. Fundera på om du har någon i ditt nätverk som arbetar inom det område som du vill in i. Därefter är det bara att fundera på hur dina livs- och yrkeserfarenheter passar in i det nya yrkesfältet och börja sälja in dig själv.

Marknadsför dig i sociala medier

Det finns givetvis sociala medier som är utformade för just arbetssökning, som exempelvis Linkedin. Men även andra sociala medier kryllar av människor som rekryterar personal inom vitt skilda fällt. Så se till att hålla koll på jobbsidor på Facebook, eller människor inom ditt önskade område på Instagram. Varför inte börja med en lunch med några intressanta människor?

Våga ta klivet

Vänta inte på rätt tillfälle. Det kommer nämligen aldrig komma. Sätt igång direkt och arbeta dig fram mot ditt nya yrkesmässiga mål oavsett om det handlar om att börja plugga eller om att söka jobb och nätverka. Det bästa sättet att få något gjort är att göra det.